DEN DÄR SORGLIGA DAGEN

Året var 1994 och jag satt på vardagsrums golvet o tittade på TV. Det var 28 september och en skoldag, men vi gick i skolan på kvällarna och eftersom mina föräldrar var på jobbet var jag ensam hemma och olydiga jag tittade på TV istället av att göra läxor. på den tiden hade vi bara 2 TV kanaler och när jag satt på TV denna morgon visades det bara långa rader av texter. Jag var skit förbannad att jag missade min älskade Glamour som jag brukade följa helt slavisk.
Väl i skolan fick vi veta att vi skulle inte ha några lektioner för lärarinnans man var försvunnen. Jag förstog ju inget, men vem skulle inte vara glad o slippa lektionerna. Jag tror jag var till o med tacksam för hennes man för att han förmodligen satt någonstans på krogen och gömde sig från henne. För jag tyckte att hon var en riktigt elak häxa. Jag hade ju ingen aning om vad som pågick.
Vi bodde i ett litet sammhälle knappt 2000 invånare. Alla känner alla sammhället. Så var det något som pågick berörde det alla.
Skolan låg bakom vårt hus. Vi bodde i ett femvånings hus som var byggd till fabriks arbetare 1989. Det tog mig ca 5 minuter o springa hem o sätta på tv. Stor var min förvåning när de  fortfarande visade de tråkiga listorna på ena tv kanalen. I den andra var en extra sändning på finska. Det var visst någon båt som hade gått under. Jag visste inte mycket om dessa fina båtar. Jag hade aldrig åkt båt, jag hade aldrig ens sett en sån båt på riktigt. Men jag visste att min kompisens mamma jobbade på en sån båt. Hon hade ofta hemma sånt godis som ingen annan hade, hon hade fina jeans medans jag gick runt med mammas gamla manchester byxor. Hennes mamma fick ju tag på det som vi andra bara drömde om.
 Jag ringde till komisen och hon sa att mamman var hemma, men att hon skulle ha varit på denna båt, men hade bytt passet med en jobbakompis. Jag hörde hennes mamma gråta i bakrunden. Det var många hon kände som gick bort. Om jag minns rätt då sa hon upp sig di´rekt och återvände  aldrig till båten. När några år senare åkte vår klass till Sverige på en klassresa var vi två de enda som inte fick åka. Jag för att min pappa vägrade o betala och hon för att hennes mamma förbjöd henne o åka.
 Estland är ett litet land och när sånt händer då är det nästan alla som känner någon som var med i katastrofen. Det var de som blev räddade och det var de som inte lyckades o ta sig därifrån. Det är många människor som blev berörda, många liv förstörda och förlorade.
 Det har gått många år men inga svar finns ännu. Vad som hände ? Vems fel var det ? Varför ? Det är frågor som vi förmodligen aldrig kommer o få svar på. Frågor som de anhöriga förtjänar ett svar på. Svar som  kanske kan lätta de sörjande hjärtan.
 Jag var så pass ung så  för mig hade inte själva katastrofen så pass stor påverkan då. Det är på senare åren som jag har förstott hur stort det var och hur många som omkom.


Josefine- mamma till Olivia

Det var en tragisk händelse med många som miste livet :(

thakock

mm..sorligt! Speciellt när man inte förstår så mkt när man är barn och så.

maria

Hemskt...

Egoinas mamma

Jag kommer så väl ihåg. Jag jobbade på Yves Rocher och vi skrev av många räkningar för de som hade omkommit. Jobbigt att prata med alla desssa människor som hade förlorat en eller flera!

Charlotta

En sorglig händelse som många kommer komma ihåg länge. :(



Sv: Vad roligt att du följer med. :) Anledningen till att jag flyttade var att jag behövde nått nytt. ;)

Smärtan kommer till och från hela tiden tyvärr. :(

Kram

jjessicab

Jag har aldrig hört om denhär händelsen, förmodligen för att jag knappt var ett halvår då det skedde. Men det låter väldigt hemskt! :(