STOPPA DIN EGO I BAKFICKAN

I flertal tilfällen har jag pratat med både läkarna och sköterskorna. De har frågat mig om jag vill ha mera barn. Jag har glatt sagt att jätte gärna och jag har fått undrande blickar från de. Efter några minuters tystnad har de oftast frågat hur vi har råd med det. Vad då råd ? Råd o ha barn ? Har inte alla råd o ha barn har jag undrat. Enligt de är det många som passar på nu när det är ekonomisk kris och de ändå är arbetslösa o skaffa sin första barn, men mycket mer blir det inte enligt de. Anledningfen folk sägs inte ha råd. 
 De sköterskorna och läkarna som känner mig vet hur vi är i våran familj och beundrar att vi vågar vara annorlunda och tyckr att vi har ju i princip alldeles rätt. Men oftast kommer människornas ego i väg. Jag säger bara STOPPA din EGO i bakfickan och lev livet du vill leva. Alla har råd o skaffa så många barn de vill alla har råd med allt. Frågan är bara vad som man tycker är viktigast och vad för standard man vill ha för saker och för sitt liv.
 HUS ?Det man hör oftast är ju att man har inte råd o köpa hus. Det kan man ju förstå om man  inte hunnit o jobba ännu. Men har man ett jobb ska man väl kunna köpa ett hus. Frågan är bara om detta hus behöver  ligga i en storstad, vara nybyggd eller vara din drömmarnas hus. Är man långtidssjukskriven eller jobbar hemifrån kan man ju äga sin hus var som helst. Jag kan ju drömma om ett hus i Stockholm, men jag tycker att andra saker i livet är viktigare och jag vill inte leva bara för husets skull. Huset för sig är ju inte mycket dyrare varje månad än en lägenhet. Inte när man ska ha en trerummare och man bor i våran stad i alla fall. Skilnaden är att om du äger ett hus betalar du för dig själv. Folk som säger att det inte går o köpa ett hus när man inte har sparade pengar ljuger. Vi hade inga besparingar och vi hade i början topplån, men när husets värde stiger kan man sätta om lånet och ta bort topplånet. 
Men man ska också tänka om man vill ha ett hus. Orkar man med det ? Kan man ta ansvaret ?
 Ett stort pluss med o äga sitt eget hus är att barnen kan leka på gorden och därmed behöver man inte leta efter lekparken. Man kan ha grillkvällar och piknikar i sin egen bakkord.
 En annan sak folk klagar över är bil.Det finns inget viktigare än att ha bra bil. Bilen måste starta och ta dig från A till B. Vad bilen har för märke eller hur gammal den är spelar väl ingen roll. För många måste det stå BMV eller VOLVO på framsidan.
 I vår familj vill mannen ha en välfungerande bil och vi lägger därför en hel del pengar på bilen. Anledningen till det är enkel, min man vill inte fixa med bilar och vill därför att den ska fungera.
Man prioriterar bort annat i stället.
      Folk som köper dyra märkeskläder och klagar då att de inte har råd med barn.
 Gör klart för dig vad som är viktiast för dig i livet.Vill du göra karriär. Gör det. Fixa det som det funkar för dig. Vill du vara hemma med barnen gör det. Det kan fungera jätte bra, men hela familjen måste vara på samma spår. Nu när det finns internett finns det tusentas möjligheter o känna extra pengar så man kan jobba lite samtidigt som man är hemma med barnen.
 du kan också joba halvtid. Ni är en familj och om man vill något kan man få de o fungera om man siktar mot samma mål.
 Läste någonstans att ett barn kostade 1 miljon från födseln till 18 års dag. Ja visst om man köper meningslöst dyra märkeskläder, barnen har en ny mobil varje år och man köper utan o tänka sig för. Men varför skrämma bort unga föräldrar för såna siffror. Mina barn kommer aldrig o kosta såna summor, inte ens i närheten. Folk har haft barn i alla tider och dessa barn har blivit vuxna utan mp3 spelarna och gucci jeans.  
 Är man rik kan man köpa precis vad man vill. Tycker man att ett barnoveroll är värt 1000 kr, toppen. Deras pengar, deras ensak.
 Men faktum är att de flesta har inte råd med det, men vill köpa de dyra o populära märken ändå.
Ett  tag sedan berättade en mamma till mig hur hon hade gått till en öppen förskola. Där hade suttit 10 mammor med sina fina nya boggabboo(tror det hette det) vagnar och po.p barn overoller. Där kom hon med sin gammla emmaljunga och en H & M overall.De andra mammorna hade
då tittat ner på henne. Hon gick aldrig tillbaka, hon kände sig inte välkommen. Hon skändes för sina saker.
 Jag undrar så klart hur många av de 10 mammorna har  lånat pengar för att leva detta fina livet utåt och hur många av de inte äter ärtsoppa för att pengar till maten inte räcker till.
 Är det värt det ? Är ett sånt liv värt o leva ? Vem lever man detta liv för ? Jag skulle i alla fall vara extremt olycklig.
 I bland köper jag också nytt och dyrt. Innan jag har handlat något dyrt tänker jag efter och ställer mig frågan. Är det värt de pengarna ? Vill jag verkligen ha det ?
 Jag försöker o köpa allt på REA eller köpa begagnat. Det är inte det ekonomiska aspekten som styr. Vi har råd o köpa nytt, men jag tycker  att det finns så mycket mera o göra med pengarna. Dessutom finns det så mycket fina begagnade saker. Och vad är inte mest miljövänliga än o återanvända. Det har blivit vår livsstil som jag egentligen har tvingat på min man. I början var han fundersam, men han gav mig rätt till slut.
 LEKSAKER ? Köp de på loppis eller på REA. Barnen tröttnar ju så snabbt. Vi köper nästan alla leksaker på loppis. Barnen leker ett tag och sen säljer vi de på loppis eller på blocket igen. Det är som att ha gratis leksaker. I leksaksbutikerna finns det så mycket rea konstant. En ny trend kommer och en annan går. Om det är något ett barn verkligen vill ha då kan man leta först på loppis, blocket och tradera. Fråga också kompisar om de har sånt. Barnen kan också käna egna pengar och köpa det de önskar. De barn som har mor- och farföräldrar får ju ofta pengar och presenter. Födelsedagar, julklappar är såna tillfällen man kan köpa de önskade klapparna. Tjatar barnen att de vill ha något, vänta ett tag de kanske  inte ens vill ha det efter en vecka. Det är du som är förälder och det är du som bestämmer.
 MOBILER; DATOR, TV SPEL etc.. Barna blir ju större och det blir allt viktigare o ha det som kompisarna har. Börjar du ge efter vill de ha allt och det är ingen som orkar på hålla i kapp o köpa allt som alla andra har. Nuförtiden har redan 6 åringar sin egn mobil och egen dator. Helt onödig i de flesta fall tycker jag.
 KLÄDER till barnen är små och inte modemedvetna, märkesmedvetna kan man köpa mycket billigt.  Varför köpa en overall för 1000 kr om det finns fina för 80 kr. Jag har köpar alltid en storlek större en det behövs. Affärerna har alltid  slutrea och nuförtiden när det finns så många olika affärer finns det alltid rea någonstans . Loppisar är fulla av fina kläder oftast helt nya med lappar kvar. Jag säger inte att man ska köpa gamla trasor men det finns moderna fina kläder o köpa. Mina barn går i kläder som är 90 % av fallen köpt på loppis, blocket eller tradera. Är de fult klädda ?
 ÄTA UTE? Vi prioriterar o äta ute med familjen. Vi gör det 2 gånger i veckan. Vi tycker att det är trevligt och spännande o prova nya ställen. Man kan gå med i Mac Donalds klubben o få rabatt kupponger o gratis glass, man kan passa på när det är speciellpris på vissa ställen som till ex.Max har familjeveckor när man har maxbox för 19 kr. IKEA har gratis burkmat när föräldern äter, man kan köpa halva portionen hos de och deras köttbullat eller spagetti med köttfärssås är också billigt. Samt har de från måndag till torsdag speciellpris på en varmrätt.
 Lunchpriser är ju alltid bra och man kan passa på o äta då.
 Vad vi gör ofta är att vi delar på maten. Tänk inte på det som snålhet tänk på hur mycket du o barnen äter och hur mycket mat som kastas varje år. De flesta ställena har inget emot om du delar din mat med någon. På luncstbuffe kan man ju så klart inte göra så, men på de flesta lunchrestoarangen äter små barn gratis. 
 Allt är prioriteringar och man ska ha klart för sig vad som är viktigt.
 Man kan ju ta matlåda till jobbet o spara massor med pengar. När jag lagar middag lagar jag alltid dubbelt så mycket då har jag till lunch nästa dag.
  MAT ? Mat går o handla billigt och det går o äta bra mat till ett lågt pris. Har man väldigt dåligt med pengar kan man äta väldigt billigt, men kanske inte så nyttigt. Har man lite bättre ekonomi ska man så klart sätta god mat först. Det är viktigt o äta bra och njuta av maten. Vägen till mannens hjärta går igenom magen, det vet ju alla.
 LIDL har varit länge lite som en undervärdig butik. För mig helt obegripliga skäl.De har mycker bra varor och har sålt svensk mjölk och scans kött sedan länge tillbaka. På LIDL har de speciella veckans erbjudander och man kan då passa på o köpa de varorna.
Samt har de varje vecka spännande mat från jordet runt. De har kina veckor, italienska veckor etc.. Samt har de rea hyllor vart man kan köpa varor för 30 % rabatt. Både varor med kort datum och varor från utgående sortiment. Kort datum betyder inte att det är en dag kvar oftast är det 1-2 veckor kvar på varorna.
 Samma gäller NETTO. Netto har dessutom ofta rea på frukt och de har även fina veckans erbjudanden oftast fina pysselgrejer och kläder.
 Stora kedjorna som COOP och ICA har oftast veckans erbjudander på kött, fisk , pålägg etc.. något som är alltid för bra pris. Dessutom har de på olika hyllor varor som är på kort datum. Man kan fynda  kaffe, kryddor och annat som kanske har 1-2 veckor på sig. Det gäller o planera.
Man kan alltid frysa in köttet då håller det sig längre.
 En sak man ska använda är kuponger. Butiker har oftast smakprovningar på fredagar o lördagar. perfekt o upptäcka nya smaker o varor. Samt finns det kuponger på hyllkanter.
 Butikerna skickar ju ut sina reklamblad och då kan man jämföra vilka som har bäst priser. 
Man kan också spara mycket pengar om man bakar egen bröd. Men om man ska vara ärlig då orkar inte folk o hålla på med det. Men i bland kan man baka. Otroligt gott med nybakad bröd och roligt o varijera lite.Samt kan man baka med barnen. De älskar det.
 
Jag köper sällan kött, kyckling, fisk och kaffe, ketchup, ost, pasta, ris och bröd för fullpris. Ja ärligt talat är det inte ofta jag betalar fullpris. Jag köper det som är veckans vara och det som är erbjudande och gör maten vart eftersom.
 Är man ensam hushåll då köper man kanske inte 2 kg ost, men man kan alltid gå ront o kolla vad din familj behöver.
 HUSHÅLLSARTIKLAR. Finns oftast bra erbjudander o kuponger o använda.
 Det är som med maten snåla inte. Köp inte något bara att det är bra pris på . Köp vad som är gott och vad ni tycker om.
 Kolla på kg pris på hyllkanten om det lönar sig köpa en större eller en mindre förpackning.  Storpack är alltid inte billigare.
 MÖBLER O HEMINREDNING ? Modet går så fort hit o dit. Ingen vanlig människa har råd o byta möbler varje år. Hitta din stil och kolla runt, handla på rea, loppis, blocket, tradera , ebay, auktionsfirmor etc.. Tänk att möblerna är lätt o målas om och saker kan användas till något annat de var menad från början. En gammal dörr kan bli ett bord och en låda kan man göra en ljustake av. Använd din fantasi.  Byt med kompisar. om kompisen pratar om o köpa en ny soffa fråga om du får köpa den gamla billigt. Det finns ju de som byter soffor varje år och man kan fynda en soffa som är nästan ny för bara 2000 kr. Folk flyttar ofta och gamla möbler kanske inte ens passar in i den nya lägenheten så det finns alltid mycket fint ute på blocket.
 TA HAND OM SIG SJÄLV ? Tandläkare är otroligt viktig. Många ställen erbjuder avbetalningsplan och faktura. Prioritera bort nya kläder men inte TANDLÄKARE. Tyvär behöver vi tändena resten av livet så det är bäst o ta hand om de. 
 Det är inte nödvändigt o ta barnen till frisör. Mina barn har aldrig varit där ännu. Man kan klippa själv. Med flickor är det lättare om de ska ha långt hår med pojkar är det svårare. Man kan ju köpa en sån maskin så de ser ut som soldater i håret, men vill man inte gå för den loken kan man ta de till frisör. Kolla runt det skiljer mycket i pris mellan olika ställen. 
 Att gå till frisör är som med det mesta man kan göra en utflukt av det hela. Klippa håret , de kan kanske får det lite stilat och man har gjort något speciellt med barnet. Ett barn som inte får sånt så ofta blir tacksam och känner sig speciell.Samt kam man gå till frisör som belöning för något duktigt de har gjort.
 Att inte köpa allt till sina barn är en del av uppfostran. Det är inget med de ekonomiska o göra. I De rikaste familjerna får baren oftast bara en julklapp. Barnen uppskattar saker de har önskat länge och de uppskattar saker de har fått jobba för. För ett barn är det viktigaste o känna sig älskad inte kastat över med saker.
 Så klart blir det svårare när barnen blir större. Barn upp till 3 år kan lika gärna gå utan presenter, de vet inget bättre. Tonårsbarn vill ju ha allt, men det är ju så vi har uppfostrat de.
När de någon gång kommer ut i det verkliga livet ska de vara förbereda att saker o ting kostar. De kan inte förvänta sig att mamma o pappa kommer o betala för allt resten av livet. För tjejerna kan ju drömmen finnas o gifta sig rikt, men killarna då ? De får väl jobba sig rikt så att någon tjej vill ha de.Man kan ju skoja om det men faktum är att vi föräldrar ger våra värderingar vidare till våra barn.
 Lev livet som  DU vill, inte som du tycker alla andra lever och du vill passa in. Priorietera det som Du tycker är viktigast och slösa inte onödiga pengar. Tänk att du kan spara tiotusentals kronor per år bara på att titta på prisplappen.
 Unna dig fina saker men inte för vilket pris som helst och tänk om det är värt o lägga så mycket pengar på barnkläder som de använder en liten period och som går sönder på lekparken.
 Att tänka ekonomiskt är inget fult, inget o skämmas för. Lev din drömmarnas liv, men gör det klokt.
thakock

Du har så rätt så... =D

Sannaaa

Jag delar din åsikt. Så sant så!

Gun

Du tänker på ett väldigt vettigt sätt. Allt handlar om hur man prioriterar.



Sv: Fy vad hemskt att du har haft missfall med tvillingar. Jag har själv haft tre missfall, men de var alla tidiga.

jjessicab

Klokt skrivet! Sant, så sant! :)

Förvirrade Morsan

riktigt bra skrivet och jag håller verkligen med dig! rea, loppis, blocket, tradera är så bra! Jag älskar att fynda=)

vesna.blogg.se

tack :D



allt bra? =)

Josefine- mamma till Olivia

Jättebra skrivet, så tänkvärt och jag håller med. Klädmässigt har Olivia fått ärva massvis, helt gratis. Leksaker har hon både fått och en del är till låns tills dom fått nästa barn. Vädligt smart. Man kan få mycket när man fyndar och kollar priser :)