BREV FRÅN FÖRSÄKRINGSKASSAN

Fick detta brev från försäkringskassan i dag.



Det känns som att bara pung slå dessa stackars egenföretagare. Med den nya karensdagarna får du pengar först efter du har varit sjuk minst 8 dagar. Alltså du får inga pengar första 7 dagar. Och om jag inte minns fel var det så att man måste ha läkarintyg från den åttonde dagen. Det gäller alltså bara egenföretagare. De som har anställning hos någon företag  får fortfarande vara hemma o få betalt från företaget/kommunen första veckan. Det betyder alltså att när man har maginfluensa eller en vanlig kortare influensa får man inga pengar alls.  Vet inte ens on egna företagare vågar lämna huset på vinter då. De vill att folk ska starta eget och våga satsa, men vem fan vågar o satsa om man kanske blir sjuk och är egen företagare. Inte bara att man får jobba i kapp allt när man var sjuk o log i sängen nu får man jobba tre gånger så mycket också för att få ekonomin o gå ihop.
 Sen när jag ännu är i gång o skäller här ska jag skälla lite  på kommunen också. Ni vet ju att i vissa kommunen är det vårdnadsbidrag. Inte i våran kommun vi bor i. Vi bor i Kumla. De har två stora anledningar för att inte ha det. Det första är att det är kvinnofälla för att det är nästan alltid kvinnorna som stannar hemma. Detta tänker jag inte ens kommentera för man kan inte kalla något för en fälla när man gör det frivilligt. Fångarna satt där fastbundna vid väggen knappast frivilligt.
 Det andra är den ekonomista delen. En kvinna som är hemma betalar inte så mycket skatt till kommunen. Låt mig motargumentera det hela och ta mig själv för exempel. Vi börjar med det att om jag skulle jobba heltid skulle jag nog käna vi säger 230 000. Hur mycket är skatten på det ? Inte är det väl hälften inte . Om vi säger 100 000 då är det väl mer än nog.  Så vi säger att kommunen tjänar 100 000 på mig då om jag skulle jobba heltid. Nu är det så att jag har två barn som då skulle de gå på dagis. Enligt dagispersonalen som jag frågade angående detta kostar en dagisplats åt kommunen ca 80 000 kr per år. Jag har 2 barn därmed 160 000 kr. Sen ska vi inte glömma att barnen blir sjuka och man är tvungen o ta tillfällig föräldrapenning, man kan själv bli sjuk etc.. Om man gör en enkel matematik ser man ju att jag är ingen lönsam affär åt kommunen. Kommunen går pack minst 60 000 kr och det i fall jag eller barnen skulle inte vara sjuka ett enda gång under hela året annars blir den summan ännu högre. Nu vet jag ju att pengarna kommer från olika konton. Sjukpenning, tillfällig föräldrapenning och vårdnadsbidrag kommer från helt olika konton . Men hur svårt kan det vara o se på helheten ?
 Vad jag ser som stor plus med vårdnadsbidraget är ju att arbetslösheten skulle minska för någon annan skulle ju då vara tvungen o ta mitt jobb, jag o barnen skulle inte behöva sjukpenning eller tillfällig föräldrapenning och kommunen skulle spara 160 000 på dagis. Inte minst talat om den otroliga visten som förälder får o kunna njuta o vara tillsammans med sina egna barn. 
 Och sen är det ju så att om man tror att folk kommer o stanna hemma för 3000 kr i månaden bara för att utnyttja denna system är de ju mer korkade än jag trodde för så små pengar stannar ingen hemma bara för pengarnas skull.Till o med socialbidrag är ju högre(om man räknar in det man får för hura etc) Men för de som kanske vill o väger in alla plus o minus är kanske just de små pengarna avgörande.
 Så nu har jag skällt ut här i denna soliga o varma fredag. Går nog tillbaka i min koja o tjurar en liten stund till.
cecilia

hoppas du har tjurat klart nu! så tråkigt att ägna sig åt ju :)