FYNDA

Jag har fått några emajl senaste tiden var folk undrar var jag fyndar mina saker. Så jag tänkte att jag delar med min de 10 ställena jag har fyndat så att även ni kan göra ett kap.
 Jag tycker att det är inget fel o köpa begagnat. Tycker att det är smart o lägga sina pengar på upplevelser i stället än att köpa 500 kronors byxor till barnen. Men vi alla är olika. Men den som vill absolut inte ha begagnat kan också fynda för ibland kan man hitta helt nya saker. Sen ska man inte köpa något bara för att det är billigt. Man ska tycka om sakerna. Och har man önskat sig något länge är det inget fel o lägga mycket pengar för sånt. Vi har till exempel ett matbord som var relativt dyr, men vi kommer nog o ha det tills vi dör.

Men nu till själva tipsen då.

1. FYNDA FRÅN KOMPISAR. Fråga kompisar om de har kläder, saker eller möbler som de inte vill ha längre. Ni skulle bara veta hur många som kastar sina barns o egna kläder i soporna o tar möblerna till soptippen Skäms inte. Det är inget fel o köpa begagnat. Många tycker fortfarande att man är fattig när man köper begagnat. Tänk istället hur smart det är och hur MILJÖVÄNLIGT. Barnen sliter så snabbt på sina kläder så ett par byxor för 500 kr känns bara så onödigt.
Om kompisen inte vill ta dina pengar kan ni ju byta saker med varandra. Du har kanske något hemma som bara ligger o skräpar. Eller du kan bjuda kanske kompisen på middag i stället.
Det bästa med att köpa/byta från kompisar är att du vet vart sakerna kommer i från och du kan lita att de fungerar o är i bra skick. Många saker jag har i vardagsrummet har jag till exempel köpt billigt från min kompis Jennie för hon tröttnar så snabbt på sina saker så hon säljer de ofta för mycket billigt pris. Barnkläder byter vi med varandra så det mesta Jessica har på sig är sånt som har blivit för smått för hennes dotter.

2.FYNDA PÅ LOPPISAR. Här i Örebro o i Hallsberg finns det några stora loppisar var alla kan boka ett bord o sälja sina saker. Det är oftast mycket fint man kan hitta. Jag brykar inte betala mer än 10-15 kronor för barnkläder, lite mera om de är nya. Man hittar mycket fina barnleksaker för några tior och fina inredningsdetaljer. Ibland kan man bli lurad om det gäller elektriska saker så jag försöker inte köpa sånt, man vet aldrig hur bra de fungerar när man kommer hem. Man kan ju prova på plats att till exempel dammsugaren fungerar, men sen när man kommer hem kan den suga jätte dåligt. Likadant för batteridrivna leksaker. Men kostar de en tia kan man ju ta förlusten.
Jag har köpt nog allt möjligt på loppis från blöjor till skåp. Det har blivit många fynd igenom åren.  Några av de bästa fynden  var nog en helt ny skål från Bruka design som jag fick för en femma (nypris i butiken ligger över 400 kr)och våran matrums lampa för 250. Sen alla fina ljuslyktor o kläder o skor så klart.

3. FYNDA PÅ MYRORNA. Myrorna är också en bra ställe man kan hitta mycket fint. Vissa saker har de satt alldeles för hög pris på, men ibland kan man hitta fynd. Speciellt bland böcker o möbler. Jag har köpt många bra kokböcker o barnböcker för 5-10 kronor.

4. FYNDA PÅ GARAGE LOPPISAR. Garage Loppisar o gatu loppisar  har blivit väldigt populärt. Titta i din lokala tidning efter annonser. Ibland kan man fynda rejält. Förra året var vi på en gatuloppis i Rynninge. Det var ca 40 hushåll som hade loppis framför sina hus. Jag fyndade i massor så man ska ha med sig en hel del kontanter.

5. BLOCKET: Man kan fynda massor på blocket. Bra saker brykar gå direkt. Har annonsen däremot varit ute ett bra tag kan man bryta en hel del. Jag brykar titta på möblernas for/design istället av färgen. Man kan alltid slipa o måla om. Sofforna o stolarna kan kläs om. Lite färg o mönster kan man göra mycket med.
 Har man småbarn är det perfekt ställe o hitta billiga barnvagnar, kläder o leksaker. Jag brykar titta några gånger i veckan om jag hittar något. Blocket är också en perfekt ställe o sälja allt man har liggandes hemma. Även om man inte får så mycket per sak är det ju alltid bättre än att ha sakerna hemma bara samlades damm. Dock ska man alltid kolla upp vad sakerna kan vara värda  innan man lägger upp en annons så att man inte säljer någon värdefull tavla för en hundralapp. Tro mig man gråter av ilska när man får veta att man kunde ha fått tusenlappar för sakerna man nästintill sänkte bort.

6. TRADERA. Min älskade tradera. Jag har både köpt o sålt där i 6 års tid. På tradera kan man hitta allt möjligt från 1 krona.  Ska du köpa något läs alltid igenom auktionsbeskrivningen o porto kostnaden. Tänk att portot kan bli en hel del. När det gäller både köpare o säljare som har negativa omdömmen ska man inte lägga så mycket märke på det tycker jag. Vissa lämnar negativt bara för att hämnas o andra lämnar negativt på alla konstiga anledningar.
 Ska man skicka med posten måste man veta att de tar inget ansvar för dina brev så länge de är inte skickade som rekommenderat så man kan bli av med sakerna man köpte och säljaren har inget ansvar o betala tillbaka pengarna eller skicka en ny vara till dig. 
Bästa tradera fynd var nog min blå -vita engelska porslin som jag fyndade för 100 kronor
 

7. EBAY.  Jag har fyndat en hel del på ebay. Hannah montana saker till Carmen Ly o Petshop dockor till Jessica. En hel del kokböcker o muffinsformar har det också blivit igenom åren.
 Man ska tänka på frakten.  Man måste definitivt läsa igenom auktionsbeskrivningen och fråga efter fraktkostnaden till Sverige innan man bjuder. Sen måste du också titta efter vad varan kostar för priserna kan vara i dollar, pund eller euro. Man ska ha en PayPal konto och man betalar med sin visa/mastercard kort. Det tar också lite längre tid o få varorna.
 Det finns många fina engelska barnmärken som NEXT o GEORGE. Min favoritmärke VERTBAUDET kan man också fynda där ibland.
bästa ebay fynd var nog ett par nya adidas skor för 30 kr ihop med portot.

8. AUKTION. Vad kan man inte fynda på en auktion ? Man kan hitta allt från himmel o jord. De bästa fyndena hittar man nog på en vanlig gårdsloppis. Man kan hitta många fina möbler man kan måla om. Bordet jag målade svart några månader sedan köpte vi bara för en hundralapp. boklådor kan man få för en 20 lapp o porslin kan man köpa för en tia. Här brykar man ha auktions annonser  i tidningarna både torsdagar o lördagar. Några auktionsföretag har också hemsidor så att man kan titta på bilderna så man vet om det är någon idee o åka på auktion. Har man planerat o köpa större möbler är det bra o ta med släpkärran på en gång. Tänk också att du måste lyssna på informationen i början. vissa auktionsföretag har slagavgift 10-20 kr, men många tar en viss procent av slutsumman. Större auktionsföretag kan man också betala med kort, men på mindre gårdsauktioner är det bäst o ta kontanter med.
Bästa auktionsfynd är nog våran säng som vi köpte 6 år sedan på en gårdsauktion för 20 kr.

9. PANTAUKTIONER. Nästan varje pantbank har auktioner då o då. Vissa har de även på nätet. Man kan fynda teknik, spel, guld, bilar o mycket annat.

10.FYNDA I AFFÄRER. Man kan även fynda i vilket butik eller nätbutik som helst. De flesta butiker har  stor rea två gånger om året, mellandagsrea och sen sommar rea. Men de flesta butiker har alltid några plagg på rea pris. Jag brykar nästan aldrig köpa saker på full pris. Jag  titta vad jag vill ha innan och sen när det är rea köper jag de. Men de bästa fyndena gör man nog när det är halva rea pris.
 På nätbutikerna finns det oftast en rea eller fyndhörna. Så man ska passa på o titta alltid där.

Så lycka till med all fyndate nu.
jag ska titta klart Greys. SPÄNNANDE.


Linda - ndaiL

vad gör du?

josefine- mamma till Olivia

Längesedan jag var på loppis, se om man åker på nåt snart :)

cecilia

jag var på loppis med mormor idag! hittade dock inget jag ville ha. bara bra, för jag har så mkt skit redan hahaha!

hadeel

åh tack för tipsen :)