HALLOWEEN

Hej på alla spöken o häxor. Det är visst många som firar i dag för mataffärerna var fulla med folk som handlade diverse mat o godis till festen  och jag kunde inte hitta ett enda pumpa o köpa.

Enligt Wikipedja är Halloween en
högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska migranter kom under 1840-talets svält- och nödår, kom den till Sverige i början av 1990-talet, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.
Så nu fick ni lite vetenskap på köpet och helt gratis dessutom.
Tänk vad vi lägger pengar på en sån  helg egentligen. I mitt hemland , Estland, firar nästan ingen Halloween. Jag kan inte minnas att vi någon gång överhuvudtaget hade någon Halloween fest eller att vi skulle ha gått runt o tiggat godis när vi var små.
Jag är en sån som älskar alla högtider. Jag är inte så mycket för traditionen i sig. Jag tycker om o laga god mat, baka, pyssla o dekorera huset. Om det nu är för att Jesus kom upp eller att någon kanin ska hoppa runt spelar mindre råll. 
Vi har alltid haft en pumpa(tills i år då.Någon som har en över kan komma hit med den). Ibland har vi haft en fest, men det mesta har vi bara firat det hemma med familjen. Förra året hade vi en Halloweenfest HÄR vilket var extremt roligt. Jag fick även mannen o ta på ``klänningen``. Jag planerade en liknande fest i år med och hade redan köpt inbjudningar o allt, men alla planer blev upp o ner vända.
Men hur som helst ska vi nog fira lite här hemma i dag och sen ska vi ha middag i morgon och fixa diverse pyssel hela veckan för att det är höstlåv. Ja, jag vet att Halloween är imorgon och inte nästa vecka, men vi gör nästan alltid saker lite bak o fram i våran familj.

IMORSE FICK BARNEN LITE HALLOWEEN MÅLNINGAR

KAN MAN SE MER PLÅGAD UT ??




Tessy lyckades skrapa av sin pumpa



Och Carmen Ly lyckades sudda bort sina läskiga spindlar. Vilka duktiga barn jag har.



Nu ska jag ta mig till köket och dekorera klart mina Halloween cupcakes.

____________________

UPPTATERING: Pumporna o spindlarna är jätte enkla o fixa. En svart ögonpenna och lite ögonskugga eller annat smink är allt som behövs. Vill du att det ska stanna kvar längre ska du spreja på hårspray, men glöm inte skydda barnens ögon.
Nanna

Dom vill jag se..dina Halloween-cupcakes !!

Hoppas ni har en bra Spökhelg ! :)