ATT BLI MAMMA VID 19....

Jag var os tandläkaren härom veckan. Medans han petade i mina tänder frågade han om det var mitt första barn som skulle komma om några veckor. När han fick höra att det är mitt fjärde frågade han undrande hur gammal jag var och hur gamla barnen var. När han då fick höra att min äldsta är 10  blev han helt tagen och frågade hur det var o bli mamam vid 19...
  Jag har aldrig förstått att folk tycker att 19 är för ung o bli mamma. Jag kände mig aldrig som en ung mamma när jag var 19. Jag kände mig som en mamma ..punkt  slut...
 För mig har en ung mamma alltid varit 15-16. 19 däremot är ju redan en vuxen kvinna. Vid 19 hade jag jobbat heltid  i 3 år,  varit sambo i nästan två år och hunnit med mycket annat. Jag var inget barn..jag var vuxen. 
 Ingen berättade till mig något om graviditet eller hur man ska vara mamma. Det info jag ville ha fick jag läsa ur böcker. Men  allt kom mycket naturligt för mig och jag var aldrig rädd för ett  enda sekund över vad som skulle komma i framtiden.
 Så hur kändes det o bli mamma vid 19  ? Det kändes bra ska ni veta. Carmen Ly var mycket efterlängtad o älskad. Att bli mamma var något jag hade önskat länge. Att bli mamma var något jag ville mest av allt i hela världen. Det finns kvinnor som drömmer om stora karriärer, resor, rikedom..Jag drömde om att bli mamma, ha en familj och vara komplett.
 Jag har aldrig skämt över att jag har haft så ``enkla``drömmar och att jag är så `` enkel `` av mig. Alla behöver inte drömma glamurösa drömmar. För vissa räcker det med lite skitblöjor och bludpudding till middag.
 Jag var lika färdig o bli mamma vid 19 som jag är nu. Men om jag är helt ärlig så är man mera närvös nu. För nu har man varit med om missfall, ett barn med hjärnblödning.. Nu vet man att det kan gå fel. Då med första barnet var man mera naiv och trodde att det finns inga barn som dör. Men det var nog ingenting med åldern o göra. Man är nog mera naiv med första barnet. Man litar  på det som skrivs i alla böcker och tror på läkarna mer än man litar på sin egen kropp. Har man varit med om en graviditet innan är man erfaren och vågar lita mera på sin egen kropp och vågar säga i från.
 När jag då låg där i tandläkarstolen och han väntade på mitt svar sa jag glatt att det var jätte roligt o bli mamma vid 19 och jag vill ha 10 barn till. Han tittade lite medlidande på mig och frågade: Du kommer från estland va ?.....
 Ja, jag kommer från Estland, vi är lite konstiga där vet ni väl. Tandläkaren i fråga tog inget betalt för denna konsultation . Han tyckte nog synd om mig. 4 barns mamma vid 30. Säkert gift med en hemsk man som har släpat hit mig och tvingar mig vara hemmafru, konstant gravid och nertryckt.. Han skulle bara veta..











Diana

Jag tror att under 25 räknas som ganska ungt idag. Vid 19 har många precis hunnit gå ut från gymnasiet (som nästan är ett måste för att få någon form av jobb). Men det är som du säger, det har med personlig mognad att göra! Det finns 30+ mammor som inte är ett dugg lämpliga precis som det finns mammor som är 20- som klarar det galant.

Thakock

Som Diana säger beror det nog mkt på att man precis är färdig med skola och ska börja på yrkeslivet. Men annars nej så tycker jag verkligen inte att 19 är för ungt. Som du säger 15-16 där är för ungt kan jag tycka. =)

Natti

Så länge man är redo själv är 19 inte ungt. Jag var inte redo då och är nog inte det idag heller, eftersom mina drömmar skiljer sig. Alla drömmar är stora för en själv :)