CHOKLADSEMLOR
Här kommer recept på chokladsemlor vi åt i går. Det är en estnisk recept som jag har gjort om för att anpassa med de saker vi hade hemma i skafferiet.
DU BEHÖVER: 50 g jäst för söta degar
200 g bakmargarin
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1 msk kardemumma
2 dl kakao
13-14 dl vetemjöl
FYLLNING: ODENSE MANDELFYLLNING. Den HÄR
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
1,5-2 msk kakao+ lite kakao för att ströa över semlorna
1 ÄGG för pensling
1. Smält margarinet i en kastrull o tillsätt mjölken. Det ska vara ca 37 grader
2. Blanda jästen,sockret o saltet till en vattnig blandning i en stor degskål och häll sen i den varma mjölk o margarin blandningen.
3. Blanda mjölet, kardemumman o kakaon i en annan skål. Häll blandningen i degskålet o blanda ihop allt tills deget inte fastnar på händerna längre.
4. Låt jäsa en timme under duk.
5. Forma sen deget till bullar. ca 25 stycken.
6. Lägg bullarna på bakplåten o låt jäsa en halvtimme till. Pensla sen med ägg och baka ca 200 grader ca 20 minuter(beroende helt på ugn o program)
7. Vispa vispgrädden med strösockret, vaniljsockret o kakaon. När semlorna har svalnat skär du av locket o lägger i mandelfyllningen o vispgrädden o sätter sen locket på igen. Strö över med kakaon.
Om du inte gillar mandelfyllning kan du ersätta det med körsbärssylt eller hallonsylt. Jätte gott.
MUMMA...
Oj vad gott! :D