STEKT STRÖMMING

 När jag var liten så hade vi några ekonomiskt extremt tuffa år. Kylskåpet o skafferiet gapade tomt och det enda vi levde på i veckor var kålsoppa som innehöll vatten, vitkål, någon morot o mera vatten. Även om min mamma jobbade hårt så räckte pengarna inte till maten , inte ens tal om kläder o annat lyx.
 När hon jobbade o skolan var stängd så skickades vi till mormor. Men även hon o morfar hade det dåligt ställt ekonomiskt. De få kronorna de fick i pension räckte inte långt. Så flera gånger i veckan gick vi till torget och köpte mat. Det billigare det bättre. Och något som vi köpte ofta för det var extremt billigt var just färsk strömming. Det fanns en fikshandlare där som bara sålde strömming, Stora lådor med nyfångad fisk för 3 kronor(estniska) kilo. Det var billigare än den billigaste limpan så det blev alltid några kilo strömming inhandlat. Mormor rensade de och katten som hette Rudolf fick det som blev över.
 Jag älskade just stekt strömming och det var ju lite varjatjon från kålsoppan. Vi hade det oftast på macka, men ibland även med potatis. Mormor var inte så värst på matlagning, men just det här var hon duktig på. Och även i dag steker jag strömming precis som hon gjorde det och njuter fullt ut. En resa tillbaka till barndomen så att säga.
 Jag köper strömmingfile. Tar ett par ägg o vispar de med en gaffel. Jag brukar även hacka i lite dill i det vispade ägget. Doppar varje file för sig i ägget, lägger på lite salt o peppar och vänder i vanlig vetemjöl och steker sen i en stekpanna på båda sidorna. Och lägger mer dill på innan serverin. Precis som mormor gjorde. Inget lyxigt, men gott och jag känner mig liten på nytt.....
 
 
 
 
 
 
 
MAT
knodden.blogg.se

Vi har gjort likadant när jag jobbat med och det stått på menyn. Många som gillar det :)