Mot den berömda Ryska marknaden

 Efter loppisbesök i Telliskivi Skaparverksdad tog vi bilen till Balti Jaama marknadsområdet.
Balti Jaama marknad ligger bara en stenkast från loppiset vi besökte, men MANNEN orkade inte gå så långt så vi tog bilen och parkerade det framför Rimi butiken som ligger vid marknaden. Medans han stannade i bilen tog jag och Jessica en promenad i marknadsområdet.
 
 
Marknaden ligger bredvid järnvägsstationen som i sin tur ligger i slutet av gamla stan.
 
 
Bostadsområdet runt marknaden är fantastiskt fin. Här möter det gamla....
 
 
....  det nya. På ena sidan finns de gamla trähusen bevarade och vänden man blicken är det nyrenoverat o nybyggt.
 
 
Den gatukonstnärliga känslan från Telliskivi området fortsätter även här med fantastiska vägmålningar.
 
 
Denna väggmålning verkade vara mångas favoritställe att stå vid och låta sig fotograferas.
 
 
 Jag, precis som många andra, har alltid kallat marknaden här för den ryska marknaden. Vet inte varför. Det har bara alltid varit så. Kanske för att här såldes det alltid varor från Sovjettiden och många säljare var rysktalande. Jag började besöka marknaden regelbundet när jag var runt 14-15 och marknaden hade då en riktig Sovjetisk känsla. Det såg ut som tiden hade stått stilla här. När jag och MANNEN träffades för 16 år sedan så blev marknaden hans favoritställe för den var så olik resten av Taliinn som då redan hade börjat förvandlas mot det europeiska hållet. 
 Det mesta i marknadsområdet är nu ombyggt. Detta gäller både området utomhus och byggnaden inomhus ( kommer en separat inlägg om detta senare). Ärligt talat så tycker jag att marknaden har tappat lite av sin charm även om den fortfarande är intressant att besöka. Det har blivit lite för " modernt" för min smak.
 
 
 Jag och Jessica gick runt bland säljarna utomhus och tog även en titt inomhus i den begagnade klädmarkanden. Här finns många säljare som säljer kläder och skor för billig peng. För en femma kan du köpa en tröja från kända märken ( som Atmosphere, Next, HM, River Island etc.) om du har tur och du orkar gräva i högar. 
 
 
 För mig är besöken av marknadsområdet en riktig nostalgitripp även om det inte alls ser ut idag som när jag var barn. Men jag har många minnen kopplade till detta ställe. Här köpte jag mina första kassetband med Take That som för övrigt var min absoluta favoritband när jag var 14-15. På den tiden, mitten av 90-talet, var det små kiosker här som sålde allt möjligt som nu är helt förbjudet och olagligt och som estländare idag inte skulle köpa, men som då var efterlängtade varor. Som hemmagjorda kassetband med amerikanska och engelska artister. Kommer ihåg att kvaliteten var urdålig och omslagen var svartvit kopierade bilder, men vad gjorde de, de var ju musik från USA och England. De två länderna var det enda alla pratade om bland mina kompisar och därifrån kom allt COOLT. Och sen från Finland så klart, men de var inte lika coolt. De var för nära. 
 På ryska markanden kunde man då även köpa begagnade kläder (skickade från utlandet som donation till Estland, men som egentligen såldes på marknader) för 1 estnisk krona. Härifrån kom de flesta av mina kläder när jag var runt 16-17. Vi hade det riktigt dåligt ställt då och man köpte det man fick tag på för billig peng. Här var också stället jag hade min första " butik" i. Även om bara för några månader. 
Som sagt många minnen kopplade med denna markand. Alltid lika roligt att strusa runt ute bland säljarna. Men själva inomhusmarknaden är det bästa..idag när man har råd att handla där. Detta besökte vi näst. Men ni får läsa om detta i min nästa inlägg för annars skulle det här bli alldeles för långt inlägg och ni skulle somna till.
                                                 Kram Kadri
 
2019 - estland - semester