SELJANKA

Jag är uppvuxen med soppor. Som liten fick vi äta mjölksoppa, fisksoppa, köttsoppa, grönsakssoppa ..ja ni fattar soppa i alla dessa former... I skolan var det soppa minst 2 gånger i veckan och hemma nästan lika många och trots det har jag aldrig tröttnat på de.
 En av mina favoritsoppor är SELJANKA som jag lagar ganska så ofta och hela familjen äter med god aptit. Jag har hört att i Sverige har man för någon konstig anledning gjort seljanka till fisk soppa (hittade en resept här). Denna upptäckt gjorde mig jätte förvånad för jag bodde 21 år i estland, hade både estniska och ryska kompisar, ätit denna soppa i alla möjliga ställen och har reseptet i minst 10 av estniska kokböcker och det finns ingenstan någon som helst fisk inblandad. För mig (och jag antar att resten av öststatare) är seljanka en köttsoppa och inget annat.
 Jag brukar göra den lite som jag vill, inga speciella mängder av något och jag använder inte ens samma saker hela tiden.
 I min varjant av seljanka använder jag olja, tomat pyre(oftast smaksatt med basilika), vatten, lök, potatis( färsk potatis som jag gör till tärningar), inlagd gurka, kött o korv rester i all dess slag(gårdagens fläskfile, pålägg som är över i kylen, falukorv,prickikorv  mm allt går o använda ),senap(det starkare sortet det bättre), man kan lägga i kött puljong kuber,lagerblad, krydda med svartpeppar o salt , vissa har i svarta oliver. Alla ingredienser hackas i små bitar(kuber)
 Man gör soppan så tjock man vill(vissa äter den som gryta) och så starkt kryddat man vill. Jag tycker om o äta den med grädfil och bröd. Jag låvar det är det godaste soppan som finns och blir till lunch i dag för mig och barnen...




MAT
natti

Låter supergott :)



Lite som "bigos" fast det inte är en soppa, men du stoppar i lite rester av kött där i tillsammans med surkål tror jag det är.