JULFRUKOST

KALAS O HÖGTIDER / Permalink / 1
  Om några timmar blir det julfrukost.
Jag har precis blivit klar med förberedelserna för årets julfrukost samt packat sista klapparna. Tänkte bara o visa lite bilder från förra årets julfrukost innan jag lägger mig. 
 Det jag förberede natten/morgonen innan. Blev då lika sent som nu. Si så där klockan fem på morgonen tror jag..
 
 
 
 
 
 
 
 
Barnen började morgonen med att öppna sina sista presenter..
 
 
 
Sen öppnade barnen en present var innan frukosten.
 
 
 
Carmen Ly hade köpt en docka till Jessica o Tessy. Så glada de blev..
 
 
 
 
 
 
 
 
  Nä nu måste jag sova. Klockan än snart fem och jag gissar att några småtjejer kommer vakna snart för de är så förväntansfulla. De har räknat dagar och frågat varje morgon om det är jul nu. Lillemannen vet inte än vad jul är. Men Carmen Ly däremot vet mer än nog vad man kan önska sig till julklapp och hennes lista var lååååång.
 Om vi inte hörst mer i dag så God Jul till alla er och hoppas att ni får en underbar dag. 
Jag kommer nog lägga ut några bilder på Instagram så ni får väl kika in där om ni vill.
Nä nu måste jag socva. 
God natt..eller ja nåt liknande..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UPPESITTARKVÄLL

KALAS O HÖGTIDER / Permalink / 0
     Jag älskar uppesittarkväll. I vårt hus har det blivit lite av en tradition. Fast det har alltid inte varit så.
 När jag flyttade till Sverige var MANNEN väldigt mån att jag inte skulle bli påtvingad några svenska traditioner. De första åren hade vi ingen uppesittarkväll alls. På julbordet hade vi varken julskinka(för vi har inte traditionen o griljera sinka i estland) eller jansons frestelse.
  I flera år var vi på julmorgonen hos MANNENS mamma och där fick han äta dopp i gryta (vilket för mig är en helt obegriplig rätt)och allt annat som hör svenska julen till. Sen hemma hade vi lite av en estnisk jul/ söndagsmiddag kombination på kvällen.
 Sen med åren har det förändrats. När MANNENS mamma blev äldre och inte orkade laga julmat så köpte MANNEN en jultallrik till sig själv på ICA och jag lagade resten av den julmaten jag var van med. Nu har även jag vant mig med den svenska julmaten vilket för mig var helt främmande först. Sen har det sakta men säkert smygit in mer o mer rätter med varje år på vårt julbord.
 Först kom den griljerade skinkan. MANNEN fick en jullåda med julmat från jobbet och där fans en julskinka i. Då var man ju tvungen o göra något med den. Så jag gav mig på det med att griljera skinkan vilket inte var så lyckad den första gången ska ni veta. Jag la alla inredienserna i fer ordning och brände skinkan på toppen. Tydligen kan man misslyckas med en sådan enkel sak som att griljera skinkan.
Sen har det varje år kommit till något annat. Och nu tror vi har nästan den fullständiga svenska julbordet här på julafton. Förutom den där doppade brödet som jag vägrar o laga. Men jag fortsätter o laga även den estniska julmaten i den mån vi får tag på ingredienserna. Så mycket mat blir det på julafton.
   De senaste 3-4 åren har vi även haft uppesittarkväll . Den börjar ungefär den tiden bingolotto börjar. Fast först på morgonen så fick barnen sin skatt förrra året så då hade de fullt upp med annat hela dagen. Men vi brukar även baka o fixa i stort sett hela dagen. Sen när bingolotto börjar så dukar jag fram lite gott som skinkmacka o julmust mm
 
 
 
Mellan pauserna börjar barnen klä granen för det är ju först den 23:e vi sätter up vårt gran och börjar pynta den.
 
 
Och det är alltid en av barnen som får sätta fast en stjärna eller en ängel på toppen.
 
 
Sen brukar barnen somna en efter en och jag smugpackar julklappar vilket brukar ta tills klockan två -tre på natten. Fast jag låvar mig själv varje år att jag ska börja tidigare och vara mer förbered. Får se hur det går med det i år.
 
 
Och när allt annat är klart dukar jag fram allt till julfrukosten så att allt är fint o klart tills alla vaknar. Och då har uppesittarkvällen hunnit redan o bli julmorgon. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LOPPISDAX

Livet just nu / Permalink / 0
   Det var ett par veckor sedan man var på loppis sist(och MANNEN har ju så klart längtat så). Det har varit så mycket annat ju med renoveringar o diskmaskiner, lucia o skola. Man har knapt haft tid för någonting alls faktiskt.
Har inte ens haft tid o kolla in på facebook o chatta med någon gammal skolkompis. Vilka världsproblem egentligen. Har man inte tid o kolla in på facebook då har man för mycket o göra ? Som facebook våre något måste. För sig har jag aldrig varit mycket för facebook. Men jag lägger upp bilder där via Instagram. Och Insagram spenderar jag ju alldeles för mycket tid på.
 MANNEN sa stressat härom kvällen att han har inte ens hunnit köra in dagens poäng på bilspelet. Då började jag storskratta. Sergöst ? Vart har vi kommit när vi känner att såna löjliga saker käns som ett måste. Sergöst ? Äta är ett måste, sova är ett måste och vara med barnen är ett måste. OK när de är helt galna allihoppa så kanske vill man inte umgås med de, men det är ändå ett måste när man är förälder.
 Men allt det där med annat trams är bara ett nöje, något man kan leva utan egentligen. Har ni tänkt hur mycket tid vi lägger på allt sånt här ? Och sen säger att vi inte hinner...vi är stressade..
Det här måste jag i alla fall bli bättre på.....nästa år..
 
 Nu har jag gjort nationella provet på engelskan i alla fall o sista provet på matten för denna halvår så det käns skönt. Nu blir det ledigt. Efter sista mattestugan på torsdag, men sen så..sen ska vi ha det skönt o ledigt hela jul- o nyårshelgen.
 Men nu så i dag ska vi till loppis så MANNEN får ha en riktigt härlig lördag och sen ska jag packa lite julklappar. Tänkte o vara lite smartare i år o börja lite tidigare med klappandet så att man inte sitter uppe tills fem på morgonen den sista dagen som förra året. Men vi får se hur det går med det. Jag är inte direkt den bästa tidsplaneraren i världen.
Men först frukost.
 
Mina fina i går..
Nu undrar ni precis som MANNEN gjorde. Hur i hela fridens namn fick jag den där hatten på Lillemannen. OK det gick bra o ta på den. Den fick dock vara på huvudet si så där 30 sekunder eller så. Då rev han av den. Sen sprang han(ville nog kasta den) o ramlade o slog sönder glödlampan på ljuset...Men det var ju fredag den 13.nde o allt så lite fick man väl räkna med..
 
 
Till top