GRAVID MED SESAM, VECKA 15

  Så där har man kommit in i vecka 15 då. Magen växer som tusan. Om jag inte skulle veta att det är bara en bebis där inne skulle jag trott att vi väntar tvillingar.
Många frågar oss om vi vet att Sesam är en flicka för jag både skriver och säger hon/ henne när jag pratar om Sesam. NEJ vi vet inte ännu vad det blir för sort, men med tre flickor innan så har vi kallt räknat med en tjej till. Inget som vi skulle bli besvikna över för Sesam är vårt barn och ärligt talat skulle jag nog bli chockad om det skulle  visa sig att det är en pojke där inne. Jag har ju ingen aning om hur man ska ta hand om en pojke. Flickor, det kan jag, men en pojke...det där är ju helt obekant värld för mig. Förhoppningsvis kan mannen mera om det där så han får lära honom kissa på stora killars vis och ragga kvinnor...
  Men oavsett vilket kön bebisen blir är det viktigaste att hon är frisk för söt kommer hon o bli. Med såna vackra föräldrar som vi kan det ju knappast bli något annat än extremt vackra barn.
  Jag fortsätter o må som vanligt. Smärta i rygg o mage. Dessutom foglossnings besvär och på top av det har jag vaknat nu i en veckas tid med huvudvärk. Ingen aning varför , men det brykar gå över tills eftermiddag, men dagen efter är den tillbaka igen och så varje dag. Sen har jag fått en hemsk hjärtklappning. Så snart jag går upp i trappor eller bär en matkasse börjar hjärtat slå så snabbt så man kan knappt få luft. Ibland kan jag få hjärtklappning bara från ingenstans . Man sitter o äter och plötsligt börjar hjärtat slå i 10 000 varv. Rätt så obehaglift faktiskt.
 Men det värsta av allt är den onda i min högra ben. Vaknade upp i går och hade så ont i benet så jag inte kunde stå på den. Så nu haltar jag sedan dess. Mannen försökte o masera den, men det gör så ont så jag var färdig o slå i hjäl honom. Fast det ser rätt så roligt ut när jag går o haltar runt här. 
 Men glad för Sesam är jag som tusan fast ibland är det svårt när man har så ont så man inte vet vart man ska ta vägen. Då blir jag förbannad på mig själv att jag klagar för det är ju för en underbar anledning.. vi ska ju få barn...
 Men snart börjar flyttkarusellen så då kommer jag ha fullt upp och då har man inte tid o tycka synd om mig själv.. kan knappt vänta...

______________________________________

VECKA 15. från gravid.se

Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom.

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen.

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.


Diana

Man säger ju faktiskt hon om människan, så vet man inte så är det mest korrekt att säga hon. Dessutom låter det hundra gånger trevligare att säga än den eller det... :)

Thakock

Ähh man kan väl kalla vad man vill. =) Så länge det passar en själv.