Retro från Sovjettiden

 Sist men inte minst så besökte vi den tredje våningen efter att ha bunkrat upp med allt gått på nedrevåningen. Det var många inlägg om en o samma ställe, men det är mycket att titta på och jag älskar o ta bilder så de fanns många bilder och saker jag ville dela med mig.
Här, högst upp på marknadshuset, finns alla härliga småbutiker som säljer antikt och gamla föremål. Det mesta består av bruksföremål från tiden Estland var en del av Sovjettunionen. 
 
 
 
 Här bland alla retroprylar går man runt och känner verkligen igen saker från sin barndom. Såna här kulramar räknade min mamma med när hon jobbade i butiken. Jag kommer ihåg när jag följde med henne till affären hon arbetade i de sista månaderna innan Estland blev självständigt. Människorna hade smått panik och inte visste vad som skulle hända. De köpte allt med de ryska pengarnan de hade kvar. Alla varor var bakom disken så min mamma stod där och kunderna sa vad de ville köpa och hon räknade ihop det med sin kulram. Jag fick hjälpa till och ta fram sakerna från hyllorna. Kommer i håg att hon var så himla snabb när hon räknade med den. Helt facinerad var jag. Kommer fortfarande ihåg hur det lät när kulorna slog mot ramen när hon räknade.
 
 
 Det finns en hel del gamla skivor tillsalu. Denna barnskiva hade vi hemma när jag var liten. De var innan kassetband och cd-skivor. Så där gammal är jag.
 
 
 
 Några av småbutikerna ser väldigt fina ut och påminner en finare antikbutik medans andra har en loppmarknads känsla med högar av prylar.
 
 
 Denna propagandaafish uppmanar att säga nej till spriten. Lite roligt på tanken av det som sägs om ryssar och vodkan....
 
 
 Många av sakerna var i nyskick eller till och med nya i förpackningen. Vart har de fått tag på alla saker ?
  Dessa små läderplånböcker och passfodral fanns nog i vartenda hem på 80-talet. Mina föräldrar hade både passfodral och plånböcker av denna design.
 
 
Oh älskade prorslin och glas. Sådan nostalgitripp. Kannan i mitten har jag haft, men den gick tyvär sönder. Min mamma har dock kvar sin med tillhörande glasen. Även de prickiga kopparna har vi haft hemma när jag var liten.
 
 
 Porslin och keramik finns i alla möjliga prisklasser. Bruksglas från 80-talet kan man få för 1 euro, men det finns även glas som kostade 5 euro. Koppar med fat var mycker dyrare och fina keramiska vaser kunde kosta runt 50 euro. Det roliga med gamla ryska saker är ju att originalpriset stod alltid stämplad under så man kan se vad kaffekoppen kostade en gång i tiden.
 
 
Barndomsglasen som även vi hade hemma och som plockades fram till varje kalas.
 
 
 Grönt och brunt färgat glas var stort då. Jag har ärvt en del som jag har tagit med mig till Sverige.
 
 
 Tändsticksaskar i massor
 
 
 Medaljer och pins. Orkar man leta lite kan man hitta riktigt härliga fynd här. Tänk att mina föräldrar som båda har hållit på med sport hade sånt lådvis hemma när jag var barn och sen kastade de allt på 90-talet. Vem trodde då att saker från Sovjettiden skulle kosta pengar en vacker dag.
 
 
1981, det bästa året så klart för då är jag född.
 
 
   Det är nog inte många som trodde att sånt här vill någon köpa en dag. Men nu är många turister sugna på ryska uniformer, flaggor och hattar. Det var ännu mera förr. Burikerna i gamla stan var fulla av sånt 10-15 år sedan. Nu är det mindre fokus på det militära känns det som och mera på bruksföremålen. Sånt som människor faktisk kan använda varje dag. Butikerna här är fullproppade med människor från alla hörn av världen. Vissa letar efter något att ta med sig hem och andra vill bara titta runt. Här hörde jag kunder tala finska, svenska, engelska och många andra språk. Det som hörs minst är nog estniska.
 
 
Jag älskar ju jul och julgranskulor finns här många av . 
 
 
 Utöver butiker med husgeråd, möbler och andra prylar till hemmet finns här även några finare vintage klädbutiker. Priserna är rätt så höga, men den som letar efter något extra så finns här fantastiska saker från 70-80-talet. 
 
 
Nu på sommaren var det extra exponering av badmodet från Sovjettiden. 
 
 
 
När jag berättade till MANNEN att vi hade en svartvit TV i slutet av 80-talet så skrattade han o sa att Estland verkligen låg 20 år efter Sverige under Sovjettiden. Förmodligen var det så. Men vi visste ju inte det då. Men så småningom kom pappa hem med en färgtv på 90-talet till oss också. Många började buta ut prylar de inhandlat under Sovjettiden i rasande fart och många saker hamnade på tippen eller på någons sommarstuga. Alla ville ju ha nytt o modärnt. Nu när jag har bott i Sverige så länge tycker jag att det är så himla roligt att gå runt på såna här ställen och kolla på alla prylar från barndomen. Och nu köper jag till och med sånt för dyra pengar (enligt mamma) och tar med mig hem till Sverige vilket är helt obegripligt för min mamma. 
        Marknaden är en fantastisk plats för den som vill se vad som fanns på 70-80 talet i ett Sovjettiskt hem. Lite som en museum faktiskt. Och för den som gillar retroprylar kan göra många fynd här.
  På andra delen av övervåningen finns även andra butiker med nya kläder och leksaker, men detta tycker jag är inte lika intressant för sånt finns ju överallt.
   Har ni möjlighet att besöka marknaden gör de, de är så himla skoj. Men det är mycket att titta på så det tar säkert två-tre timmar och då har man tagit en snabbtitt. 
                        Kram Kadri
2019 - estland - semester - tallinn